Vinařské osobnosti a vinaři o VVT 2016
Jakub Šebesta
Každý rok na Valtických vinných trzích má komise při výběru šampiónů velmi těžkou pozici, je stále těžší vybrat to nejlepší z takové kvalitní konkurence a letos to bylo obzvlášť těžké. Vína, která přicházejí do finále, jsou opravdu na vysoké úrovni a ve své kvalitě velmi vyrovnaná, každé z nich by mohlo být šampionem. V minulosti byly poměrně velké výkyvy v kvalitě ročníků, ale dnes už to zdaleka není tak markantní. Dovednost našich vinařů a technologické vybavení jak ve sklepě, tak v pěstitelské části dokážou eliminovat výkyvy. Šampioni se tento rok vybírali převážně z ročníku 2015, což jen potvrzuje jeho kvalitu. A to některá ještě budou dál nazrávat a budou ještě lepší a lepší.
Tibor Nitray
Valtické vinné trhy jsou pro mnohé vinaře nejen případný zisk prestižního ocenění z nejstarší vinařské výstavy u nás, ale i srdcová záležitost. Vždyť mnozí z nich do Valtic na vinné trhy jezdili už jako kluci. Pro několik generací vinařů výstava znamenala mimo porovnání své produkce s ostatními i důležitá společenská setkání. Každý rok převládají na výstavě především mladá vína, ale letos je to obzvlášť výrazné. Ročník 2015 se skutečně povedl, a to jak do kvality, tak do kvantity, takže se není co divit. Bohužel letošní víno kvůli mrazivému počasí, co se týče množství, bude podprůměrné; jak dopadne ročník 2016 z hlediska kvality, si musíme počkat, ale není zatím důvod neočekávat to nejlepší.
Milan Šamánek
Valtické vinné trhy nejsou jen jednou z nejstarších a nejvýznamnějších vinařských událostí u nás, ale jsou i jakýmsi zrcadlem vinařské kultury v České republice. Proto velmi rád tuto akci navštěvuji a těší mne, že mohu sledovat, jak kvalita vín i jeho vnímání stále vzrůstají. Můj osobní vztah k těmto trhům je vytvořen jak dlouholetým přátelstvím s některými vinaři, tak i tím, že před šesti lety jsem zde křtil knihu Víno na zdraví, kterou jsem napsal s docentkou Zuzanou Urbanovou, a o tři roky později jsme představili s kolektivem autorů Radimem Uzlem a Davidem Šťastným knihu Víno a pravda, zdraví, sex a humor. Letos tady máme s kolegyní Urbanovou právě na téma víno a zdraví přímo přednášky.
Tomáš Tetur
Šampion 2016 - bílé víno
Irsai Oliver je v naší nabídce více jak 15 let a je vyhledávaným a oblíbeným vínem pro naše zákazníky. Proto nemůže v naší nabídce chybět žádný rok. V našem rodinném vinařství
vyrábíme víno Irsai Oliver z vlastních vinic viniční tratě Nová hora obce Velké Bílovice a menší množství nakupujeme od místních pěstitelů. Prioritou pro zpracování jsou zdravé hrozny sklízené většinou v prvních dnech měsíce září, kdy hrozen dosahuje cukernatost 19 – 20° a drží si dostatek kyselin. Zchlazený rmut necháváme několik hodin naležet, což mu dává intenzivní chuť, svěží a ovocitou vůni. Pro naše rodinné vinařství je velký úspěch získat ocenění championa na VVT 2016 a jsme na to patřičně hrdí.
Zdeněk Janoušek
Šampion 2016 - červené víno
Bohemia Zweigeltrebe výběr z hroznů 2015 je vyrobeno z krásných, zdravých hroznů podle mě vynikajícího loňského ročníku. Byla využita redukovaná sklizeň 1,5kg/keř, vinice je i v integrované produkci s použitím minimálního množství chemických prostředků. Víno má tmavou granátovou barvu, bohaté aroma višňového kompotu a lesního ovoce. Chuť je bohatá jemně kořenitá ovocného charakteru s dlouhou dochutí. Je to takové správné červené moravské víno. Z červených vín se zaměřujeme hlavně na Zweigeltrebe, které nám každoročně vyzrává do vysokých přívlastkových kategorií, dále Rulandské modré a Frankovku. Filozofie našeho vinařství je minimum použité chemie ve vinici a šetrná práce s vínem ve sklepě. Stavíme na tradičních postupech našich předků, např. macerace na rmutu s použití moderních technologických prvků.
Miroslav Volařík
vítěz kategorie víno z Jiho- moravského
kraje
Sauvignon – pozdní sběr 2015 reprezentuje skupinu suchých vín, vyrobených hlavně pro gastronomii. Hrozny byly vypěstovány v obci Perná a vápencové podloží se projevuje minerálním charakterem. Vůně je decentní s výrazem černého bezu a černého rybízu. Krásná vyváženost, dlouhá dochuť dokresluje přitažlivost tohoto vína.
Ondřej Beránek
vítěz kategorie šumivá vína
Bohemia Sekt Prestige brut je v tuzemsku nejprodávanějším sektem vyráběným tradiční metodou kvašením v lahvi. Pro svůj vytříbený charakter je ideální pozvánkou do světa prestižních šumivých vín. Cuvée vzniklo jedinečnou kombinací jakostních odrůdových vín výjimečného ročníku 2013 z vybraných vinic jižní Moravy. Ryzlink rýnský dodává sektu bohatou vůni a pikantní kyselinku, Rulandské bílé příjemné extraktivní tóny v chuti a Ryzlink vlašský pak doplňuje svěžest. Bohemia Sekt Prestige brut má unikátní jiskrný vzhled, nezaměnitelnou chuť, příjemnou zelenkavě zlatavou barvu a jemné dlouhotrvající perlení. Sekt byl do lahví zakvašen 27. 6. 2014 a degorsage byla provedena o více než 19 měsíců později – 10. 2. 2016.
David Šťastný
nejúspěšnější kolekce vín
Valtické vinné trhy a Salon vín ČR pro nás patří mezi nejprestižnější vinařské soutěže u nás a proto získat zde pohár nebo medaili, kterých se uděluje skutečně málo, považujeme za obrovské ocenění naší několikaleté práce v našem rodinném vinařství CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice. Každopádně je to výborná práce celého našeho kolektivu, ve vinohradech, ve sklepech i při finálním lahvování. Z kolekce nejúspěšnějších vín ve Valticích, a to nejen z našeho vinařství, je jednoznačně vidět, že kvalita moravských vín ročníků 2015 je skutečně špičková. Nejlepší bílá vína z tohoto ročníků z CHÂTEAU VALTICE jsou nebo již brzy budou v naší nabídce. Na velká červená vína z tohoto ročníku, jakým byl např. Merlot 2012 první červený šampion Salonu vín, si budeme muset ještě min. rok a půl počkat, až nám červená vína pěkně nazrají v zámeckém sklepě v dubových soudcích.